Novice

Kako do več "logističnih" Dončičev?

20.12.2023

Nagrada ELA Award 2023 je Sloveniji prinesla dodatno prepoznavnost, pa tudi obveznost.

Nekaj dni po slavnostni razglasitvi evropskega logističnega projekta in podelitvi nagrade ELA Awards 2023 podjetju CargoX, smo Igorja Žulo, predsednika Slovenskega logističnega združenja (SLZ), prosili za nekaj vtisov iz Pariza in kaj omenjena nagrada pomeni za Slovenijo, za SLZ.

SLZ: Od junija 2023 ste član Upravnega odbora Evropskega logističnega združenje (ELA). SLZ dobiva vidno mednarodno veljavo. Kaj pomeni, da je nagrado za evropski logistični projekt, ELA Award 2023, prejel slovenski projekt, z vidika prepoznavnosti našega Združenja, kot slovenske logistike v Evropi in v svetu? 

IŽ: SLZ oziroma vsako logistično združenje v Evropskem logističnem združenju (European Logistics Association, ELA) dobiva takšno veljavo, kot si jo sam želi. SLZ že leta temelji na prostovoljnem delu, kar v prvi vrsti pomeni, da vsi tisti, ki smo v to vpeti, to počnemo, ker menimo, da slovenska logistika potrebuje stroko, povezovanje, potrebuje dodatni impulz za razvoj v smeri bolj vitkih procesov, robotizacije, avtomatizacije, digitalizacije. Skratka navajeni smo delati. To marljivost in nove ideje smo prinesli s seboj. Nihče te ne upošteva, če samo govoriš. Naša veljava pa je povezana s tem, da kar obljubimo tudi naredimo. Tudi sicer se z novim vodstvom v ELA pomembno spreminja klima in veseli smo, da smo aktivni člani te nove zgodbe. 

Družbo CargoX spremljam že leta, saj smo jih na našem mednarodnem Logističnem kongresu gostili že večkrat. Vem, da je ekipa začela iz nič. Najprej samo z idejo, da se problem lahko rešuje tudi z blockchain tehnologijo. Veliko truda so vložili v razvoj rešitve. Na veliko vrat so morali potrkati, veliko znanja in vztrajnosti so morali pokazati, da jim je na koncu uspelo. Žal ne na domačem terenu, temveč v Egiptu. 

Njihova rešitev in tehnologija močno vplivata na carinsko (uvozno) poslovanje v državi, ki se je odločila za to rešitev. Učinki torej niso na ravni podjetja, pač pa na ravni cele države in kmalu verjetno še širše. Ne vem, če se slovensko okolje zaveda o kakšnem uspehu govorimo. 

Ekipi CargoX in MTS še enkrat vse čestitke. Ne samo za to nagrado, pač pa tudi za inovativnost, znanje in vztrajnost, ki jih je pripeljalo do tega uspeha. Nagrado so si vsekakor zaslužili in želim si, da bi ta nagrada spodbudila tudi druga podjetja, da svoje rešitve prijavijo na razpis za logistični projekt leta, ki redno teče v okviru SLZ.

Prepričan sem, da najprestižnejša evropska nagrada, njena odmevnost in možnost biti del slavnostnega dogodka ob razglasitvi nagrade, pomeni odlično referenco za družbo in tudi dodatni kanal za trženje rešitve. 

Seveda smo tudi Slovenci pridobili na prepoznavnosti. Kot država, kjer imamo družbe, ki znajo narediti rešitve, ki odmevajo v svetu in seveda kot Združenje, ki smo trden del evropske logistične družine. 

Dogodek ELA Awards, podelitev nagrade za najboljši logistični projekt leta, teče po sistemu Eurovizije. Kar pomeni, da bo gostitelj dogodka ELA Awards 2024 Slovensko logistično združenje. To bo, poleg Logističnega kongresa in konference Keep IT Simple, še tretji večji logistični dogodek, ki ga bomo organizirali v letu 2024. Predvidoma meseca oktobra ali novembra. 

Logistični kongres že ima pomembno mednarodno veljavo in je že presegel meje Slovenije. S dogodkom dokazujemo, da znamo povezovati, da znamo naslavljati prave teme v logistiki. Smo ambiciozni, zato bomo tudi dogodek ELA Awards naredili kot najboljši tovrstni dogodek do zdaj. Gostili bomo vsaj šest nacionalnih šampionov, najboljših logističnih projektov iz držav, ki so članice ELA, skupaj s celotnim upravnim odborom ELA in drugimi predstavniki nacionalnih združenj. In to oddajali pred celotno Evropo. To je odlično. To je še ena priložnost, da damo Slovenijo in Slovensko logistično združenje na mednarodni piedestal kot najboljšo logistično destinacijo! 

SLZ: Kaj bi se morali v Sloveniji spremeniti, da bi imeli še več "logističnih Dončičev"? 

IŽ: Kako zelo primeren izraz je »logistični Dončič«. Pa ne samo Dončič. Roglič, Pogačar, Garmbret, Maze… Še bi lahko našteval. Tako naše športnike, kot ekipo CargoX, povezuje vztrajnost, zavezanost ciljem, odpovedovanje, ambicija. Verjamem, da imamo še veliko potenciala in projektov, ki jih lahko pokažemo. A najprej je vendarle potrebno kupiti "srečko" in se prijaviti na nacionalno tekmovanje oz. razpis za logistični projekt leta. 

Slovenci radi gledamo druge rešitve, še posebej, če s tem lažje rešujemo svoje izzive. A težko oz. zelo neradi predstavimo in delimo z drugimi, kako smo neke težave reševali sami.  To vsako leto opažam, ko oblikujemo program Logističnega kongresa. Koncept kongresa je, da podjetja sama predstavljajo dobre prakse in ne npr. ponudniki nekih rešitev. A je velik izziv dobiti podjetja, ki so pripravljena predstaviti svoje zgodbe in izkušnje pri reševanju lastnih konkretnih izzivov. Vsi skupaj moramo spremeniti miselnost. Moramo biti ponosni na to kaj imamo in kaj znamo. Moramo biti bolj pogumni in bolj pripravljeni stopiti na čelo kolone. Nihče nas ne bo potegnil naprej, če si tega sami iskreno ne želimo. 

Vsi skupaj moramo biti ponosni na uspeh, ki ga je dosegla ekipa CargoX. Potrebujemo več ponosa, več ambicije, več veselja ob uspehu drugih, več nacionalne zavesti. 

SLZ: Prva vaša misel, ko so razglasili zmagovalca ELA Awards 2023:

IŽ: Bravo ekipa CargoX. Zdaj bomo pa mi pokazali, kako se naredi najboljši dogodek ELA Awards do sedaj!