Novice

ELA Award 2023 za slovenski logistični projekt

12.12.2023

Slovenski logistični projekt 2022 - NAFEZA prejel nagrado ELA Award 2023.

Sovenski logistični projekt leta 2022 - NAFEZA, ki je bil izbran v okviru razpisa Slovenskega logističnega združenja, je bil s strani SLZ kandidiran za evropski logistični projekt ELA Award 2023. Projekt je bil izbran v ožji izbor šestih finalistov. Na zaključnem dogodku, 12. decembra 2023, v Parizu, je za omenjeni projekt podjetje CargoX, prejelo prestižno nagrado ELA Award 2023, ki jo podeljuje Evropsko logistično združenje (ELA).

NAFEZA je rešitev za trgovanje prek enotnega digitalnega okna z vključeno platformo za prenos dokumentov prek veriženja podatkovnih blokov CargoX Platform for Blockchain Document Transfer. Razvilo jo je podjetje MTS in je rezultat osredotočenega programa digitalizacije uvoza v Egipt. Integracija s platformo CargoX Platform for Blockchain Document Transfer (BDT) je omogočila podjetjem, da prenašajo dokumente in izkazujejo istovetnost v povsem nevtralnem, decentraliziranem in izredno varnem okolju, ki ga omogoča veriženje podatkovnih blokov. To je prineslo izdatne časovne in finančne prihranke uvoznikom, izvoznikom, špediterjem in drugim, ki so vpleteni v logistiko uvoza, medtem ko so prihodki države že v prvem letu delovanja zrasli za kar 13 odstotkov.

Učinkovitost in preprosta uporaba

Rešitev spodbuja učinkovitost in je preprosta za uporabo, kar dokazuje tudi to, da jo je v svoje delo vključilo že 116 tisoč podjetij in organizacij, ki jo uporabljajo vsak dan in je prek platforme preneslo že več kot 5,5 milijona dokumentov. Uspeh rešitve NAFEZA in platforme CargoX Platform je že spodbudil druge države k uvajanju podobnih sistemov, pri čemer CargoX sodeluje s svojim znanjem in izkušnjami pri razvoju carinskih sistemov Ugande in Abu Dhabija.

"CargoX je pripravil najsodobnejšo rešitev za težavo, ki je mnoga leta, če ne že več stoletij del običajnega poslovanja. NAFEZA pospešuje trgovanje in logistiko ter uvaja raven zaupanja med poslovnimi partnerji, ki doslej ni bila mogoča," je povedal prof. dr. Markus Mau, predsednik Evropskega logističnega združenja.

Na dogodku v Parizu je nagrado sprejel Igor Jakomin, namestnik generalnega direktorja CargoX, ki je ob tem dejal: "Izredno smo ponosni na to nagrado, saj je dodaten dokaz, da smo na pravi poti, ki gradi boljšo prihodnost. Zahvalil bi se našim partnerjem iz MTS in celotni ekipi CargoX, ki nas je pripeljala do tega, kakor tudi Slovenskem logističnem združenju, da je prepoznalo potencial v rešitvi CargoX in MTS, kar nam je nato tlakovalo pot k nagradi ELA Award."

CargoX je bil nominiran za nagrado ELA Award 2023, ki jo podeljuje Evropska logistična združenja, ko je oktobra 2022 prejel nagrado Slovenskega logističnega združenja. Rešitev CargoX in MTS je bila izbrana zaradi svoje kompleksnosti, izvirnosti in uporabnosti. Na podlagi nacionalnega izbora, je Slovensko logistično združenje projekt avtomatsko prijavilo za nagrado na evropskem nivoju.

O CargoX

CargoX je ponudnik platforme CargoX Platform for Blockchain Document Transfer (BDT), ki omogoča ustvarjanje, podpisovanje in prenos elektronskih trgovinskih dokumentov v strukturirani in nestrukturirani obliki. Platforma CargoX pripomore k odpravi fizične papirologije in administrativnih ovir. To vodi k večji učinkovitosti, izboljšani agilnosti in hitrejšim odpravnim časom za vse sodelujoče v trgovinskih ekosistemih, vključno z izvozniki, uvozniki, prevozniki, špediterji, pristanišči, carinskimi službami in finančnimi ustanovami, ki sodelujejo v postopkih izvoza in uvoza blaga.

O MTS

Misr Technology Services (MTS) je ponudnik platform za trgovanje in transportno logistiko, ki sodi pod okrilje strateških ciljev egiptovske vlade. MTS izvaja 20-letni projekt za vzpostavitev nacionalne platforme, ki bo pokrivala egiptovska letališča, pristanišča, suhe pristane in ekonomske cone v skladu z mednarodnimi standardi in dobrimi praksami. Ciljna platforma temelji na IKT rešitvah in sistemski integraciji kot osnovi za zagotavljanje elektronskih storitev, hitrih avtomatiziranih postopkov in storitev z dodano poslovno vrednostjo za trgovinsko skupnost.

O Evropskem logističnem združenju

Nagrade ELA Awards podeljuje Evropsko logistično združenje, ki ga sestavlja 22 nacionalnih logističnih združenj in povezuje 55.000 strokovnjakov iz logistike. Cilji združenja vključujejo promocijo strokovnosti na področju logistike in dobavne verige z omogočanjem strokovnih kompetenc, zagotavljanjem mednarodnega foruma za mreženje ter promocijo inovacij in dobrih praks na področju evropske logistike. Združenje podeljuje nagrade ELA Awards za najbolj inovativne projekte že od leta 2014, predhodni dobitniki pa vključujejo Nestlé-Pepsico, Skoda Auto AS, Bosch in dm drogerie markt.

 

Uradna obrazložitev podelitve nagrade s strani Evropskega logističnega združenja si preberite tu >>>

ELA Awards 2023

Igor Žula, dr. Igor Jakomin, prof. dr. Markus Mau