Novice

Pilili smo javni nastop, in to uspešno!

28.11.2018

V času od junija do novembra 2018 se je 10 kandidatov, pod taktirko mag. Vesne Sodnik, urilo v javnem nastopanju.

In to več kot uspešno.

Na delavnice smo prihajali z vseh vetrov; s popolnoma različnimi ozadji, različnih poklicev, starosti in izkušenj z javnim nastopanjem, pa vendar smo bili do zadnjega srečanja govorniško precej bolj izpiljeni. Z velikim številom ljudi pride tudi veliko pričakovanj, zato je presenetljivo, da so bila izpolnjena prav vsa. Vsak se lahko pohvali, da je pri svojem nastopanju izboljšal nekaj novega.

Ker se je potrebno vprašati kdo si, kaj so tvoje prednosti, preden se vprašaš komu in kaj govoriš, smo se naučili veliko o sebi, o svojem osebnostnem tipu, svojih pomanjkljivostih in slabostih in na splošno značilnostih, ki jih izražamo kot govorci. Postavljeni v situacijo izven našega domačega, udobnega okolja, kjer se ne bi vedno najbolje znašli smo spoznali, da to ni vedno “bav bav” temveč je včasih tudi dobro za nas.

Improviziranje ni nujno slabo, tudi treme se ne bomo znebili z danes na jutri, pa vendar je bila posebna tema namenjena prav temu. Kako jo sprejeti in nadzirati, da se ne spremeni v pred nastopno paniko.

Z Vesno smo se dotaknili tako govora samega, kot tudi vseh drugih stvari, ki so, presenetljivo, pomembnejše od vsebine same. Tako izgled, kot telesna in obrazna mimika, pa tudi barva glasu našim poslušalcem pomeni več, kot bi si mislili. Prva stvar, ki jo ljudje opazijo na nas je prav naš videz.

Vsako srečanje je bilo drugačno, navezano na povsem novo tematiko in predvsem zabavno. S skupnim sodelovanjem in spoznavanjem drug drugega smo prešli iz laikov govorništva v veliko bolj podkovane nastopajoče.

Pripravila: Ajda Biček