Novice

Ogledali smo si tovarno illycaffe v Trstu

27.3.2018

Illycaffe letno proizvede 350.000 vreč kave, kar ustreza 35 kompletnih vlakov. Vsaka vreča tehta 60 kg. 

Člani SLZ smo se 23. marca 2018 udeležili strokovne ekskurzije v tovarno/pražarno kave illycaffe v Trstu.

Vsebina strokovnega ogleda je bila:

  • prihod v illycaffe in kava za dobrodošlico
  • ogled tovarne
  • predstavitev s strani učitelja Universita  del Caffe  

Ogled tovarne je bil sestavljen iz dveh delov. Samo proizvodnjo smo si ogledali po strogo predpisanih higiensko/sanitarnih pravilih, ustrezno oblečeni in opremljeni. Pogledali smo procese priprave, praženja in polnjenja pakirnih enot. Drugi del je obsegal grafični prikaz celotnega procesa pridelave kave na plantažah v južni Ameriki, Afriki in Aziji, logistiko do Trsta in procese v Trstu. Več na: http://unicaffe.illy.com/en/projects/videohttp://unicaffe.illy.com/en/universita/who-we-are.

V njihovi recepciji je prikazana celotna zgodovina tovarne, ki se je začela leta 1933. Spoštujejo visoke standarde kakovosti in trajnosti in so dobitniki najvišjih nagrad in priznanj za kakovost in etičnost. Tu je predstavljena je tudi vizija, poslanstvo in strategija, zemljevid kave, promocijska in prodajna točka. Drugi del je obsegal kratek tečaj o kavi v učilnici Universita del Caffe.

Obisk je bil zelo dobro organiziran in voden, tako da smo zvedeli precej več kot si mislimo, ko pijemo skodelico kave in uživamo v njenih aromah.

Za zaključek še nekaj podatkov, ki so prikazani tudi na eni fotografiji. Letno proizvedejo količine kave, ki utrezajo 35 kompletnih vlakov oziroma 350.000 vreč kave (vsaka tehta 60 kg). Vreče od jute potujejo od plantaž v kontejnerjih do luke v Trstu in do tovarne. Dnevno pražijo približno 90 ton zelenih zrnc kave in jih potem oblikujejo za končno potrošnjo. 

Besedilo in fotografije: Josip Orbanić

Ogled illycaffe v Trstu