Novice

Marko Cedilnik prejemnik priznanja za življenjsko delo

5.4.2023

Jubilejni, 10. Logistični kongres 2023 je razkril letošnjega dobitnika priznanja za življenjsko delo na področju logistike. 

 

 

Priznanje je več kot zasluženo prejel dr. Marko Cedilnik, direktor področja logistike v podjetju Mercator, d.o.o.

Marko Cedilnik svojo karierno pot začne leta 1977, z logistiko pa se zavedno spoprijatelji desetletje kasneje, ko prek podjetja Smelt sprejme delo na tehnični asistenci v Libiji, na področju organiziranja in uvajanja skladiščnega poslovanja. 

Po vrnitvi v Slovenijo se leta 1989 zaposli v trgovskem podjetju Mercator. Najprej kot kontrolor v skladišču, nato kot operativni vodja skladišča, vodja grosistične prodaje in vodja skladiščno transportne službe. Leta 1996 postane prvi direktor novo formiranega sektorja logistike v omenjenem podjetju. Leta 2009 pa prevzame funkcijo direktorja področja logistike, ki jo opravlja še danes. 

Njegov pristop uvajanja sprememb v logistiko temelji na prepričanju, da v življenju ni veliko novih stvari, vedno pa je možno z novo kombinacijo znanih metod in tehnik izboljšati obstoječe stanje.  

Pri delu ga odlikuje neizmerna vztrajnost in sposobnost predvidevanja sprememb daleč v prihodnost. Zaradi tega je imel nemalokrat izzive, tako s sodelavci, kot z nadrejenimi. Kljub temu je bil vedno angažiran za zahtevne projekte prenov in sprememb procesov, kjer so bile njegovo znanje in kompetence še kako potrebne. Zaznamuje ga sposobnost načrtovanja, integriranja tehničnih in tehnoloških rešitev ter organiziranja in vodenja velikih heterogenih skupin sodelavcev.

Njegove sposobnosti in dosežke so opazili tudi izven podjetja. V letih 2000 – 2005 je bil habilitiran za asistenta za področje projektiranja logističnih sistemov na Politehniki v Novi Gorici. Pedagoško pot leta 2006 nadaljuje kot habilitiran predavatelj za področje organizacije in upravljanja v logistiki pri predmetih Poslovanje logističnih podjetij in Trgovinsko poslovanje na Fakulteti za logistiko. Fakulteta mu priraste k srcu, zato se odloči za magistrski študij logistike, ki ga leta 2008 tudi zaključi. A tu se ni ustavil. Leta 2012 na Fakulteti uspešno zagovarja še doktorsko disertacijo z naslovom "Zakonitosti procesnega pretoka blaga preko meja carinsko administrativnih območij".

Je avtor številnih poljudnih, strokovnih in znanstvenih prispevkov za raznorazne publikacije. Bil je gost na mnogih domačih ter mednarodnih strokovnih in znanstvenih konferencah.  

Njegovo ime se je zapisalo med člani senata Fakultete za logistiko, člani komisije za pridobitev naziva pomorski agent, člani Executive Comittee Aldata Customer Association in člani Združenja članov nadzornih svetov. V Slovenskem logističnem združenje smo mu podelili tudi priznanje Logist leta 2007.

"Temporis et spatio", je njegov moto delovanja tako na profesionalnem kot akademskem področju. Prepričan je, da je obvladovanje časa in prostora ključno za uspešno in učinkovito logistiko oziroma življenje. 

V dolgoletni bogati karieri na področju logistike je vodil in uspešno izvedel številne projekte. Izpostavljamo nekatere: 

  • Konsolidacija skladišč in optimiranje poslovanja pri združitvah oziroma priključitvah podjetij
  • Sodelovanje pri razvoju informacijske podpore logistike (DIS, WMS)
  • Uvedba poenotene informacijske podpore v poslovanje logistike v podjetju
  • Uvedba roll kontejnerjev v distribucijo
  • Uvedba avtomatsko podprtega naročanja in avtomatske obnove zalog v skladiščih in maloprodajnih enotah
  • Uvedba računalniško podprtega planiranja transportnih poti (RPS)
  • Uvedba brezpapirnega poslovanja v skladišča
  • Uvedba končne kontrole komisionov s tehtnico (odprava dvojnih kontrol)
  • Vodenje projekta "logistika v prodajalni"
  • Pridobitev statusa AEO in uvedba poenostavljenih postopkov oziroma t.i. hišnega carinjenja
  • Uvedba plačila delavcev na podlagi doseženih normativov
  • Sodelovanje pri razvoju oziroma nadgradnji plačnega sistema v logistiki
  • Načrtovanje "bolj ali manj" avtomatiziranega« skladišča…

Projekt "Avtomatizacija skladišča" pa je njegov ključni motivacijski dejavnik v zadnjem obdobju in zaradi katerega je njegova kariera še vedno zelo živa. Prepričan je, da je oz. bo na dolgi rok avtomatizirana logistična infrastruktura nujni pogoj za preživetje trgovskega, proizvodnega ali kateregakoli podjetja oziroma organizacije.

Zaradi navedenega in njegovega velikega doprinosa slovenski logistiki smo v Slovenskem logističnem združenju prepričani, da je bila Nagrada za življenjsko delo za leto 2023, ki smo jo na 10. Logističnem kongresu 2023 v Portorožu, predali našemu članu, dr. Marku Cedilniku, bila zaupana v prave roke. 

 

Fotogalerija

Nagrada za življenjsko delo na področju logistike 2023:
Nagrada za življenjsko delo na področju logistike 2023:
Nagrada za življenjsko delo na področju logistike 2023: