Novice

Znan prvi prejemnik nagrade Logistični projekt leta

10.10.2022

Prvič smo podelili nagrado za logistični projekt leta. Logistični projekt leta 2021 je projekt z naslovom NAFEZA podjetja CargoX.

Projekt NAFEZA (National Single Window for Foreign Trade Facilitation with CargoX Platform for Blockchain Document Transfer) je projekt, s katerim CargoX v Egiptu, prek enotnega digitalnega okna, zagotavlja storitev prenosa izvoznih dokumentov prek tehnologije veriženja blokov.


Strokovna komisija je ob utemeljitvi izbora poudarila, da je nagrajeni projekt izkazal visoko raven odličnosti in prenosljivosti na druga tržišča in okolja. Ključna prednost je tudi pomembno poenostavljenje in večja varnost uvoznih postopkov. Kljub temu, da gre za projekt, ki je bil prvenstveno izveden v Egiptu s strani slovenskega podjetja, odbor verjame, da gre za pomembno inovacijo in premik v postopkih uvoza in izvoza, ki predstavlja skoraj neomejene možnosti aplikacij na evropskem področju izmenjave dokumentacije ne samo v izvozno uvoznih postopkih, temveč povsod, kjer sta sledljivost in transparentnost dokumentacije ključnega pomena.


Statistike, ki jih vodijo egipčanski partnerji kažejo, da smo skrajšali sprostitev tovora v pristaniščih iz 29 dni na 9 dni in te postopke še danes z izboljšavami skrajšujemo. Če poslušamo njihove pristaniške uprave, pravijo, da se je od implementacije sistema, ki je postal obvezen za celoten Egipt, pretočnost v pristanišču izboljšala za več kot 50 % je rezultate projekta komentiral dr. Igor Jakomin, ki je v imenu podjetja CargoX prevzel nagrado.


Bistveno so se znižali tudi stroški. Pred uvedbo platforme oz. enotnega okna za uvoz in izvoz blaga, je bil strošek izpolnjevanja in pošiljanja vseh zahtevanih dokumentov okoli 600 dolarjev. Danes je ta strošek le še 165 dolarjev, je še dodal Jakomin.

 

O podjetju CargoX

CargoX je leta 2018 ustanovil logist in podjetnik Štefan Kukman, ki podjetje še vedno vodi. Njihov prvi dosežek je bila platforma za digitalni prenos ladijskega tovornega lista na podlagi tehnologije veriženja blokov. Ves čas intenzivno razvijajo nove produkte, njihova platforma pa zdaj omogoča prenos že več kot 65 različnih dokumentov. So globalno podjetje, z mrežo partnerstev po vsem svetu. Glavno razvojno pisarno pa imajo v Ljubljani.


O nagradi

Nagrada logistični projekt, ki smo jo v Slovenskem logističnem združenje letos podelili prvič, je nagrada za projekt, ki je v preteklem letu z inovativnim pristopom, prenovo poslovnih procesov in tehnološko prilagoditvijo dosegel izjemno integracijo ali preoblikovanje procesov v logistiki in oskrbni verigi.


Z nagrado želimo v Slovenskem logističnem združenju slovensko logistiko dvigniti še na višji nivo in ji dati veljavo tudi v evropskem ter mednarodnem merilu. Zato bo zmagovalni logistični projekt 2021 avtomatsko kandidiral za nagrado Evropskega logističnega združenja ELA Award - Project of the Year.


Letošnji razpis se je zaključil 15. septembra 2022. Do roka so prispele tri prijave. Za ocenjevanje in izbor je poskrbela strokovna komisija v sestavi: red. prof. dr. Bojan Rosi, doc, dr. Patricija Bajec, dr. Tomislav Letnik, mag. Gregor Rak in mag. Rok Blenkuš. Ocenjevali so po kriterijih iz treh področij: trajnost (okoljski, gospodarski, družbeni vpliv, upravljanje sprememb), temeljni vidiki (težava, rešitev, rezultati) in odličnost rešitve (razred težavnosti, aktualnost, izvirnost in koncept ter uporaba za logistični trg).


Nagrado smo podelili na 7. konferenci Keep IT Simple 2022, IT v logistiki in proizvodnji, 5. oktobra na Gospodarski zbornici Slovenije. Osrednja tema konference je bila kibernetska varnost in brezpapirno poslovanje. Zbralo se je 130 udeležencev. Znanje, izkušnje in rešitve iz omenjenih področij pa so delili predstavniki podjetij A1 Slovenija, Epilog, i-Rose in Posita, Smart Com, Telprom in Trinet.