Koledar dogodkov

e-CMR v praksi

16.02.2023 11:00

GZS, dvorana C, 1. nad.

S strokovnjaki vse o elektronskem tovornem listu (e-CMR) v praksi.

 

Informatika in tehnologije so prihodnost logistike.

Enotni cestni tovorni list (CMR) je obrazec, ki spremlja tovor in vsebuje podatke o pošiljatelju, prevozniku, prejemniku, vrsti tovora, registraciji vozila, … Poznamo ga že od leta 1956, ko je bila v Ženevi sprejeta Konvencija o pogodbi za mednarodni cestni prevoz blaga. Da lahko prevoznik izstavi račun, mora biti CMR podpisan s strani pošiljatelja, prevoznika in prejemnika. Nadzor tovora in dokumentacije, ki ga spremlja v fizični obliki, pa prestavlja velik izziv. Zato so nastale pobude za uvedbo elektronskega tovornega lista, ki bi olajšal izpolnitev in izdajo tovornega lista. Leta 2008 je bil tako ratificiran Dodatni protokol h Konvenciji o pogodbi za mednarodni cestni prevoz blaga (CMR) v zvezi z elektronskim tovornim listom (e-CMR).


Prvi e-CMR v praski je bil izveden januarja 2017 med Španijo in Francijo. Leta 2018 je sledila testna uporaba v državah Beneluksa. Pri nas se je na pobudo Ministrstva za infrastrukturo in Finančne uprave RS prvi pilotni projekt izvedel 19. marca 2019. Sledili so še drugi pilotni projekti ter promocije za spodbujanje uporabe elektronskega tovornega lista v praksi.


Digitalizacijo v transportu in uporabo e-CMRja podpiramo tudi v Slovenskem logističnem združenju. Sistem dokazano deluje, zato spodbujamo vse deležnike v oskrbovalni verigi, da ga začnete uporabljati pri svojem poslovanju. Da vas seznanimo s čim več informacijami, prednosti uporabe, odgovorimo na vprašanja, dileme ter podelimo dobre prakse vabimo vse, predvsem pa avtoprevoznike in naročnike cestnih prevozov oz. pošiljatelje tovorov, da se nam pridružite na delavnici e-CMR v praksi.

 


O DELAVNICI

S predstavniki zakonodajalca, ponudnika rešitev in uporabnikov vam bomo predstavili ključne prednosti uporabe e-CMR v praksi. Nekatere izmed njih so:

  •  na pošiljko prihranite od 5 do 10 minut časa;
  • pri operativnih stroških na pošiljko prihranite med 2 in 13 EUR;
  • z e-CMR nič več papirnatih kopij. Skeniranje, pošiljanje in fizično arhiviranje je preteklost.
  • Informacije o prevozu blaga so dostopne v realnem času. Zato se izdaja računov pohitri, prej prejmete plačila.

 

PROGRAM

10.30–11.00 Registracija udeležencev
   
11.00–11.15 Otvoritev delavnice in uvodni nagovori
   
11.15–11.45

Implementacija e-CMR in povezava na eFTI & DTLF regulativo
Mag. Marjan Nahtigal, Ministrstvo za infrastrukturo RS

   
11.45–12.15

Predstavitev platforme za  kreiranje transportne dokumentacije in nadzor tovora v cestnem prometu: Transbook 
Matjaž Auflič, Trinet Informatika, d.o.o.

   
12.15–12.45

Implementacija e-CMR v podjetju Krka, d.d.
Andrej Lukan, Krka, d.d.

   
12.45–13.15 Odmor za osvežitev in druženje
   
13.15–14.15 Implementacija e-CMR na platformi Navteh za naročnika Royal Lemkes
Grega Bizjak, SIGR, d.o.o.
Matej Kosaber, Navteh, d.o.o.
   
14.15–14.45   Čas za vaša vprašanja in razpravo

 *Pridržujemo si pravico do sprememb v programu.

ZAKAJ JE UDELEŽBA NA DELAVNICI ZA VAS KORISTNA?

Ker današnjega dela ne morete opravljati z včerajšnjimi metodami in biti v poslu uspešni še jutri. Ker vam premalo informacij vzbuja dvome v uspešnost izvedbe ali celo odpor do sprememb.
Na delavnici, ki je pred vami, se bomo najprej lotili temeljev, torej zakonskih okvirov uporabe elektronskega tovornega lista (e-CMR) v praksi. Spoznali se boste s konkretnim orodjem za kreiranje elektronskega tovornega lista. Ker je praksa in konkretna izkušnja najboljši navdih, kaj ali kje lahko začnemo pri sebi, bodo svoje zgodbe o e-CMRju za vas podelili naročniki/pošiljatelji tovora in cestni prevoznik blaga. Vsi pa vam bodo na voljo tudi za vaša vprašanja.

 


PRIJAVA IN KOTIZACIJA

Prijave so možne do zasedednosti mest v dvorani. Zato ne odlašajte s prijavo in se prijavite zdaj.

 

Za člane SLZ je udeležba na delavnici brezplačna. Obvezna pa je predhodna prijava.

 

Za nečlane znaša kotizacija za udeležbo na delavnici 50 € (22-odstotni DDV ni vključen). Če niste član SLZ, se prijavite prek spodnjega obrazca. Lahko pa se tudi včlanite.

 

Člani Združenja za promet pri GZS imate ugodnejšo kotizacijo in sicer 40 € (22-odstotni DDV ni vključen). V spodnjo prijavnico pri opombah zabeležite, da ste člani omenjenega združenja.

 

Odjava je možna najkasnje tri delovne delovne dni pred izvedbo dogodka. Odjava mora biti pisna, poslana na elektronski naslov info@slz.si. V primeru kasnejše odajve ali neodjave in neudeležbe na dogodku, se kotizacija zaračuna v celoti.

 

Zaradi zasedenosti mest, prijava ni več možna.

 


LOKACIJA

Gospodarska zbornica Slovenije,
dvorana C, 1. nad.
Dimičeva ulica 13
1000 Ljubljana

 

SPONZOR