Novice

Hitre spremembe v logistiki zaznali tudi na LogiMATu 2024

22.3.2024

Od 19. do 21. marca 2024 je v Stuttgartu potekal osrednji evropski sejem za intralogistiko in procesno upravljanje LogiMAT 2024.

Sejem je odlično okno v svet trendov, novosti in prihodnjih napovedi za logistiko. Zato obisk sejma že vrsto let, za naše člane in druge zainteresirane, organiziramo tudi v Slovenskem logističnem združenju. Letos smo ga obiskali na dan otvoritve, 19. marca.

 

LogiMAT 2024 zaprl vrata. Statistika ponovno impresivna.

Z geslom "Oblikujmo spremembe skupaj: trajnost, umetna inteligenca, ergonomija" (Shaping Change Together: Sustainability – AI – Ergonomics) se je 21. marca zaključil osrednji sejem za intralogistiko v Evorpi – LogiMAT 2024. V treh dneh se je na sejmu zvrstilo 101.649 obiskovalcev, predstavnikov razstavljavcev in medijev. Na 125.000 m2 se je predstavilo 1.610 podjetij, iz 40 držav, ki so primerno predstavila kar 120 rešitev oz. produktov. "LogiMAT v Stuttgartu je pridobil mednarodni ugled kot vodilni svetovni sejem za intralogistiko in je prvorazredna platforma za predstavitev inovacij na področju intralogistike in procesnega upravljanja," je dejal direktor LogiMAT-a, Michael Ruchty.

 

LogiMAT 2024 skozi oči našega člana

"S SLZ na LogiMAT je vedno prava odločitev. Zanimive strokovne debate na poti z avtobusom in veliko dobre volje je nekaj, kar velja izkoristiti in doživeti," je povedal Nejc Zafran, 3 Projekt, d.o.o., ki si je, skupaj z ostalimi logističnimi navdušenci, ogledal letošnji sejem LogiMAT.

Sejem LogiMAT 2024 je še enkrat več potrdil, da je svet logistike v nenehni evoluciji, kjer hitre spremembe oblikujejo prihodnost panoge. Še do nedavnega so bile teme, kot je blockchain tehnologija v logistiki in kot tehnologija prihodnosti, na vrhuncu zanimanja. Na sejmu je bilo to področje popolnoma odsotno. Razstavljavci so se osredotočili na trende avtomatizacije, robotizacije in digitalizacije, ki prevzemajo vodilne vloge v industriji. Razlog? Evropa se sooča s pomanjkanjem kadra v vseh segmentih logistike, od vhodne do izhodne, kar se odraža v iskanju rešitev za optimizacijo procesov in povečanje učinkovitosti. Kar pomeni, da bosta robotizacija in avtomatizacija pridobivali na veljavi.

Opazen je bil trend razstavljavcev, ne samo v zagotavljanje tehnoloških rešitev, ampak tudi pomen razvoja lastnih digitalnih rešitev in storitev. Izpostavimo lahko digitalne dvojčke in dashboarde za spremljanje ključnih kazalnikov učinkovitosti (KPI) ter razvoj svetovalnih storitev. Od načrtovanja skladišč do dnevnega spremljanja učinkovitosti in produktivnosti v skladiščih in širše, vse s ciljem spremljanja in svetovanja kupcem za povečevanje produktivnosti in učinkovitosti ter nižanja stroškov manipulacij in skladiščenja, ki sta ključna kriterija kupcev pri izbiri opreme.

Dilema med avtonomno vodenimi vozili (AVG) in avtonomnimi mobilnimi roboti (AMR) je potisnjena v ozadje. S pomočjo senzorike so AGV-ji bistveno napredovali. Proizvajalci se osredotočajo na zagotavljanja kompatibilnosti lastne opreme in sobivanja oz. delovanja z opremo drugih ponudnikov za stabilno in nemoteno delo.

Droni so prešli od konceptualnih prikazov uporabe do uporabe v praksi, npr. manjših dronov za inventuro.

Nenazadnje, LogiMAT 2024 je odprl poglavje o zelenem prehodu, ki ne le preoblikuje proizvodnjo, ampak tudi postavlja nove izzive in priložnosti v logistiki. Kako kupcem na dolgi rok zagotavljati večnamensko uporabo opreme in ekonomičnost rešitev ob upoštevanju zelenega prehoda v industriji na temelju elektrifikacije avtomobilske industrije (npr. spremembe namembnosti proizvodnih prostorov), vedno krajših proizvodnih ciklov in vedno nižjimi proizvodnimi serijami, hkrati pa zagotavljati visoko fleksibilnost intralogistike v proizvodnji so področja, kjer smo obiskovalci sejma lahko dobil odgovore iz prve roke.

 

Označite si datum za LogiMAT 2025

Skupno potovanje na LogiMAT 2024 ni bila le priložnost za poglobitev strokovnega znanja, ampak tudi čas za druženje in deljenje trenutkov dobre volje.  V SLZ  verjamemo, da je organizacija skupnih ogledov tovrstnih dogodkov prava odločitev, saj je to priložnost za učenje, spremljanje trendov, navdih in iskanje rešitev, ki bi najbolj ustrezale posameznemu podjetju.

Do naslednjega LogiMAT-a v Stuttgartu, ki bo potekal od 11. do 13. marca 2025, ostanimo povezani z inovacijami, idejami in navdihi, ki smo jih prinesli z LogiMAT-a 2024. 

LogiMAT 2024