Novice

Robotika se (lahko) začne že v osnovni šoli

17.6.2023

Na Logističnem kongresu 2023 smo ob predstavitvi zavoda Super Glavce napovedali, da bomo za promocijo robotike med mladimi prispevali 1.500 €. Obljuba je izpolnjena.

Tehnologije in robotika močo spreminjata logistiko. Roboti avtomatizirajo ponavljajoča se in delovno intenzivna opravila ter tako izboljšujejo učinkovitost in produktivnost. Opravljajo manipulacijo z materialom, sortiranje, pakiranje ali pomagajo pri upravljanju skladišča, s čimer zmanjšujejo število človeških napak in povečujejo natančnost. S pomočjo robotov se dobavne verige optimizirajo, kar pomeni hitrejši dobavni roki in prihranki pri stroških.


Zato smo na letošnjem Logističnem kongres z veseljem dali priložnost zavodu Super Glavce, da nagovorijo zbrane udeležence in predstavijo svoje poslanstvo.
Zavod Super Glavce je neprofitna, nevladna organizacija. V njej in okoli nje se zbirajo ljudje z različnimi znanji, skupno pa jim je, da radi delajo z in za otroke, najstnike.


So izvajalci mednarodnega izobraževalnega programa FIRST® Lego® League (FLL), ki se izvaja v okviru osnovnih šol. Začetki FLL segajo v leto 1998, ko sta Dean Kamen in Kjeld Kirk Kristiansen združila znanje, izkušnje ter privlačen izdelek LEGO® MINDSTORMS® NXT, ki je odličen učni pripomoček, in nastal je vpliven program FLL.


FLL je projekt, ki želi mladim pokazati, da so matematika, fizika, računalništvo in tehnika nadvse zanimiva področja ter da ponujajo obilico možnosti za ustvarjalno izražanje. V okviru tekmovanja FLL ekipe sestavljajo in programirajo robota, ki rešuje zanimive naloge (vsako leto nov globalni izziv), otroci pa se tako povežejo s strokovnjaki iz lokalnega okolja, pripravijo predstavitve svojega dela in vse to pokažejo na tekmovanju, ki ga sestavljata tekmovanje iz robotike in predstavitev projekta.


Ob začetku, leta 1998 je bilo vključenih v FLL 200 ekip iz Združenih držav Amerike. Slovenija se je s "pilotnim letom" pridružila v sezoni 2011/12, sodelovalo je 14 šol oz. ekip. V zadnji sezoni, 2022/23, je sodelovalo že 124 ekip, iz približno 100 OŠ iz cele Slovenije.


"FLL čutimo, z njimi živimo," pravi Natalija Premužič, ki je projekt na Logističnem kongresu predstavila. "Gre za resno delo, dogodki z mladimi pa so polni pozitivne energije," je še poudarila Natalija. Mlade skozi program pripravljajo na realno okolje in izzive. Sodelovanje v FLL otrokom, poleg tehničnega znanja, daje neprecenljive izkušanje timskega dela, sodelovanja in komuniciranja.


Projekti se izvajajo s pomočjo posebnih izobraževalnih setov Lego®, ki jih družba Lego že več kot 35 let razvija prav za potrebe izobraževanja (seti niso enaki komercialnim, ki jih večina nas pozna). Projekti, seti in vsa organizacija, vsako leto stanejo več. Šole si program težko privoščijo. Zavod Super Glavce pomaga, kolikor lahko. Pri tem odigrajo ključno vlogo sponzorji in donatorji, ki se zavedajo, da je mlade potrebno opremiti z različnimi znanji, da bodo kos izzivom prihodnosti.


"Podpirati tak projekt, je zgodba, ki ti vrača. To pa so razvojne aktivnosti, ki puščajo sled malo bolj dolgoročno. In v logistiki potrebujemo tehnični kader, saj vidimo, kam se stvarijo odvijajo," je ob novici, da Logistični kongres oz. Slovensko logistično združenje zavodu Super Glavce donira 1.500 €, povedal Igor Žula, predsednik SLZ.