Novice

9. LOGISTIČNI KONGRES se je začel!

Včeraj je v Grand Hotelu Bernardin svoja vrata odprl že 9. mednarodni Logistični kongres - oskrbovalne verige v znanosti in praksi, ki bo vse do četrtka, 8. aprila, na enem mestu povezoval različne deležnike s področja logistike, prevozništva, proizvodnih podjetij, ponudnikov informacijskih in tehnoloških rešitev, predstavnike šolstva in države.

 

 

 

 

 

Kongres, katerega rdeča nit ostajata robotizacija in avtomatizacija, že vrsto let udeležencem, ki jih je v letošnjem letu skoraj 350, ponuja pogled izven meja domačih logističnih izkušenj in s pogledom v prihodnost. Največji poudarek letošnjega kongresa je namreč na povezovanju, gradnji logističnih centrov in splošni tehnološki modernizaciji kot rdeči niti vseh dosedanjih logističnih kongresov.

 

Na otvoritveni slovesnosti je nekaj besed o stanju logistike in pomenu logističnega kongresa ter povezovanja vseh deležnikov v panogi povedal Igor Žula, predsednik Slovenskega logističnega združenja, ki dogodek tudi organizira. Žula je uvodoma osvetlil pomen povezovanja v logistiki, kar se odraža tako na rekordni udeležbi letošnjega kongresa, kot tudi na dejstvu, kako je kongres nastal, in sicer kot skupen imenovalec več manjših razdrobljenih logističnih dogodkov. Pot sodelovanja in povezovanja pa je poudarjal tudi letos preminuli Igor Smrajc, dolgoletni prijatelj ter soustvarjalec logističnega kongresa, ki so mu udeleženci kongresa posvetili minuto molka.

 

Rok Svetek iz SŽ-Tovorni promet je pohvalil predvsem prizadevanja Slovenskega logističnega združenja pri realizaciji cilja povezovanja vseh deležnikov v panogi, za logistiko pa pravi, da je v času turbulenc v Ukrajini in zaradi epidemije zelo otežena, kot glavni cilj pa poudarja tudi navduševanje mlajših generacij za poklic logista, na čemer je potrebno še veliko narediti.

 

Med govorniki uradne otvoritve sta bila tudi Markus Mau iz Evropskega logističnega združenja in Nemškega logističnega združenja BVL, ki je prav tako pohvalil slovenski kongres in poudaril, da se povezovanje in znanje zelo težko prepletata preko Zoom in podobnih aplikacij, pač pa je povezovanje v živo še vedno najboljše, ter Danica Purg iz Poslovne šole IEDC Bled, ki je za menedžment vseh (tudi logističnih) podjetij poudarila človeški in psihološki faktor ter osebni potencial posameznega menedžerja, med katere spada tudi moralna odgovornost.

 

Zaključno besedo uradnega dela, s katero je naznanil časten pričetek 9. mednarodnega Logističnega kongresa, je imel minister za infrastrukturo RS Jernej Vrtovec, ki je logistiko označil kot hrbtenico gospodarstva in se zahvalil vsem predstavnikom logistike in transporta za požrtvovalnost v turbulentnih časih, povezanih s Covid-19, v katerih se je znašlo vso svetovno gospodarstvo, in sedaj v času ukrajinske krize. Kot je povedal pred prisotnim občinstvom sta infrastruktura in gradnja logističnih centrov v Sloveniji ključnega pomena, če želimo, da dobrine prispejo do vseh državljanov. Za razvoj logistike in ohranitev njene »robustne« drže pa je obljubil, da bo država poskrbela za vzpostavitev podpornega okolja in zmanjšanje birokratskih ovir (predvsem) pri gradnji logističnih centrov.