Novice

SCM Forum 2024, Zagreb, 14. maj

14.5.2024

Ponosni smo, da je bil predsednik našega logističnega združenja, Igor Žula, aktivni udeleženec mednarodnega foruma v tujini - SCM FORUM 2024, Zagreb; 14.maj.

Konferenca v Zagrebu je združila direktorje in vodje oskrbovalnih verig, znanstvenike, strokovnjake za razvoj SCM tehnologije, vodje transporta, predstavnike trgovinskih verig, ter vse tiste, ki želijo slediti trendom v tej industriji.

Predavanja so obsegala pregled domačega in globalnega trga, upravljanje tveganj in izkoriščanje priložnosti v oskrbovalnih verigah. Govorniki so se osredotočili na glavne trende ter trenutno raven razvitosti oskrbovalnih verig v podjetjih celotne regije.

  

Velik poudarek je bil na industrijski in logistični infrastrukturi: kaj se vse gradi in razvija v celotni regiji? V tem plenumu je sodeloval tudi Igor Žula, kot predsednik združenja.

Naložbe v transportno infrastrukturo so ključne za prizadevanja Evropske unije za krepitev in spodbujanje gospodarskih tokov, pri čemer bi Hrvaška in Slovenija lahko izkoristili vse prednosti svojega geostrateškega položaja, odpirajoč vrata srednji Evropi.

To so prepoznale tudi največje svetovne družbe, kot je Maersk, ki npr. gradi globokomorski terminal v pristanišču Rijeka, kar je seveda spodbuda tudi za številne druge naložbe.

V Hrvaški primanjkuje skladiščnega prostora, zato smo priča ekstenzivnim naložbam v to infrastrukturo, kar so prepoznali tudi veliki trgovski sistemi in specializirani logistični operaterji. Vse to spremljajo tudi velika vlaganja v železniški transport.

Ali bo to dovolj in kaj so ozka grla v tem procesu? Zagotovo je dolgoročno strateško razmišljanje ključno za optimalno izkoriščanje prednosti, ki jih imata Hrvaška in Slovenija, v okviru širše Trans-evropske mreže.

Danes  pa seveda ni mogoče govoriti o katerikoli dejavnosti, ne da bi omenili pomembnost tehnološke odličnosti, ki vključuje vse bolj razširjeno in pripravljeno uporabo orodij na osnovi umetne inteligence. V poslovanju skladišč je ta uporaba že uveljavljena in v veliki meri pomaga optimizirati poslovne procese, medtem ko je razprava na Forumu, o uporabi tehnologije in AI rešitev v kontekstu povečevanja produktivnosti in odpornosti celotne dejavnosti razkrila, v katerih procesih celotne verige oskrbe ima nepogrešljivo vlogo.

Celoten program in govorci so objavljeni na povezavi spodaj.

Spletna stran foruma