Novice

INBOT dobitnik RR priznanja 2015

16.10.2015

Najboljši razvojno-raziskovlani in podjetniško-aplikativni projekt s področja logistike oz. oskrbovalnih verig

INBOT, mednarodni inštitut za robotiko Ptuj je za projekt AVTOMATIZACIJA TRANSPORTA OBDELOVANCA MED FAZAMI PROIZVODNJE prejel priznanje.

15. oktobra 2015 je bilo na mednarodnem poslovno-logističnem kongresu Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2015 podeljeno že tretje priznanje za »Najboljši razvojno-raziskovalni in podjetniško-aplikativni projekt s področja logistike oz. oskrbovalnih verig za leto 2015« ki ga je prejel INBOT, mednarodni inštitut za robotiko Ptuj za projekt AVTOMATIZACIJA TRANSPORTA OBDELOVANCA MED FAZAMI PROIZVODNJE.

O projektu: Cilj projekta je zasnovati avtonomnega robota, ki spremeni obstoječo proizvodno linijo v avtomatizirano brez potrebe po menjavi strojev in je cenovno dostopen. Gre za uporab več robotskih platform, ki skrbijo za manipulacijo obdelovanca med obdelovalnimi stroji. Robot je mobilna platforma, ki se avtonomno giblje v prostoru in opravlja naloge, ki jih izda centralni računalnik. Je popolnoma električna platforma z lastnim virom napajanja in krmiljem. Za manipulacijo z obdelovanci skrbi ena ali dve robotski roki pritrjeni na robota.


Za premikanje v katerokoli smer brez rotacijskega zavijanja, robot uporablja omni kolesa. Za orientiranje v prostoru, robot uporablja lasersko mapiranje, kar eliminira potrebo po predelavi tal. Centralni računalnika je samostojna enota, ki skrbi za dodeljevanje nalog robotom. Obdelovalni stroji centralnemu računalniku vračajo informacije o stanju. Na podlagi dobljenih informacij, centralni računalnik optimalno dodeli naloge robotom za najučinkovitejšo opravljanje naloge. Novost je, da rešitev avtomatizira proizvodnjo brez potrebe po prestavljanju ali menjavi obdelovalnih strojev in predelavi tal. Zaradi univerzalne zasnove je rešitev uporabna tudi v skladišču ali v kombinaciji skladišča in proizvodnje hkrati.


Z izdelanim prototipom so se udeležili svetovnega tekmovanja RoboCup 2015 na Kitajskem, kjer so tekmovali v industrijski logistični ligi in zasedli odlično 4. mesto.