Slovensko logistično združenje
Letališka 16 | 1000 Ljubljana T: 01 585 11 88

Sejem Transporta in logistike - München 2017

Skupinska fotografija udeležencev sejma (foto Orbanić)

11. maja smo člani SLZ in GZS obiskali Sejem Transporta i logistike - München 2017. Sejmišče v Münchenu je letos ponovno gostilo, vodilno sejemsko prireditev - Transport logistics 2017. Od torka 9. do petka 12. maja se je v devetih halah in zunanjem platoju, skupne površine 115.000 m2, predstavilo 2.162 razstavljalcev iz 62 držav. Obiskovalcev je bilo 60.000 iz 120 držav. Letos je Slovenija imela svoj samostojen paviljon na sejmišču v hali A4.

Glavni poudarki sejma

V zaključnem poročilu je navedeno, da je bil glava tema in poudarek sejma »Digitalno mreženje čez čim bolj odprte meje«. Medanarodna menjava blaga, znanje in ideje so glavni dejavniki blaginje. Alexander Dobrindt, nemški zvezna minister za promet in digitalno infrastrukturo je na otvoritvi rekel, da je logistika še naprej ključni dejavnik sodobnih gospodarstev. Ključni dejavniki tehnologij so usmerjeni v avtonomno vožnjo, telematiko, pametne rešitve in podatke v oblaku. Z digitalizacijo postaja vsako podjetje tudi softwarsko podjetje. Logistika je na pragu najbolj razburljive faze inovacij v zadnjih desetletjih. Razvoj, kot so spletne trgovine, Industrija 4.0 in internet stvari pomenijo več blaga, vedno več transporta in logistike. Zanimiva je tudi izjava direktorja Amazon logistika, da je oskrbna veriga (supply chain) nepravilen naziv. Pravilno bi bilo reči popraševalna veriga oz. veriga popraševanja (demand chain), s fokusom na stranko. Zadnji kilometri (last mile) so največji iziv v poslu.

b DSCN8529

Slikoviti prikaz digitalizacije logistike (foto Orbanić)

Slovenska udeležba na sejmu

Tudi v preteklosti so bili poskusi, da bi se slovenska logistika predstavila v samostojnem paviljonu. To se je končno zgodilo letos. Tako smo bili eden od 17 nacionalnih paviljonov v katerih so se države predstavile na organiziran i enoten način. Vse skupaj je omogočila agencija Spirit Slovenija, ki je sofinacirala udeležence sejma. Pomembno vlogo so imele tudi Gospodarska in obrtna zbornica. Geslo paviljona je bilo: SLOVENIA in love with logistics (Slovenija zaljubljena z logistiko).
V glavnem paviljonu (Hala A4 219/320) je eno stran razstavišča zavzela Luka Koper. V srednjem delu so bile stojnice GZS, OZS, Informacije in gostinsko-servisni del. Preostalih 14 razstavljalcev se je razporedilo v obliki črke U, po naslednjem vrstnem redu: Abctour, Adria kombi, BTC, F.A. Maik, Fersped, Fining, Globus, Intereuropa, Interservice Koper, Fijavž Uroš Transport, Pošta Slovenije, TPG, T.L. Sirk in Transporti Enes Draganović. Poleg tega so se Slovenske železnice-Tovorni promet in Slovenske železnice-Vleka in tehnika, predstavile v hali B6/326, ki je bila namenjena železniški dejavnosti.
Kot smo ugotovili v pogovoru na posameznih stojnicah, so udeleženci pohvalili skupno in enotno predstavitev, ki je omogočila udeležbo tudi manjšim podjetjem. Videli smo, da je obisk stojnic precejšen. Luka Koper je v sredo 10. maja organizirala Luški dan, ki je bil množično obiskan. Slovenske Železnice so na svojem štandu predvajale zanimiv video spot. Vsi pulti so bili opremljeni s prospektnim in promotivnim materialom. Obiskovalci pa so bili deleženi tudi gostinske ponudbe slovenskega izvora in znamk.
Gospodarska zbornica Slovenije je za to priložnost izdala publikacijo Slowenien erkunde v kateri je prikazano slovensko gospodarstvo z različnih vidikov in s poudarkom na sodelovanju med Sloveijo in Nemčijo.

c DSCN8403

Slovenski paviljon (foto Orbanić)

Še nekaj fotografij

d DSCN8512

Dron za dostavo pošiljk v paviljonu inštituta Fraunhofer (foto Orbanić)

e DSCN8493

Vagon CargoBeamer za prevoz kamionskih prikolic in kontejnerjev (foto Orbanić)

f DSCN8502

Dolgi kamioni s prikolico so res fascinantni (foto Orbanić)

g DSCN8380

Zastoj pred predorom Karavanke je bil kar velik (foto Orbanić)

h DSCN8397

Promet na poti proti sejmišču je bil gost (foto Orbanić)