Slovensko logistično združenje
Letališka 16 | 1000 Ljubljana T: 01 585 11 88

Poročilo o udeležbi na sejmu Logimat 2017

Člani slovenskega logističnega združenja smo se v zgodnjih urah 15.3.2017 odpravili na strokovno ekskurzijo v Stuttgart (Nemčija), kjer se je odvijal sejem Logimat. Sejem je potekal že 15. leto zapored. Na sejmu se je predstavljalo 1384 razstavljavcev (+ 8,1 % glede na leto 2016) iz 36 držav, ki so predstavljali najnovejše tehnologije in sredstva ter trende s področja intra-logistike na 102.100 m2 površin (+ 7 % glede na leto 2016). Sejem je v treh dneh (13 – 15.3.2017) obiskalo 50.187 obiskovalcev (+ 25 % glede na leto 2016). Prevladujoči delež obiskovalcev (52 %) so predstavljale osebe z odločevalskimi pooblastili iz majhnih in srednje velikih podjetij. Približno 42,6 % obiskovalcev je aktivno iskalo možnosti za nakup sredstev in tehnologij na sejmu. 32,8 % obiskovalcev je za obisk sejma prepotovalo več kot 300 kilometrov, ob tem pa je bilo približno 20 % vseh obiskovalcev tujcev. Pri tem je 54,1 % vseh obiskovalcev sejem Logimat označilo kot najpomembnejši sejem v letu na področju intra-logistike.

Udeleženci strokovne ekskurzije smo se že tradicionalno zbrali pri GZS, od koder smo se z avtobusom odpravili proti Stuttgart-u. Po nočni vožnji smo v zgodnjih dopoldanskih urah prispeli na lokacijo sejma. Slovensko logistično združenje je v sodelovanju s podjetjem Epilog d.o.o., ki je specializirano za skladiščno poslovanje in je na sejmu predstavilo svoje informacijske rešitve iz družine Atlas, zagotovilo udeležencem brezplačen vstop na prizorišče. Razstavljavci so bili nameščeni v 8 objektih, vsak izmed objektov pa je bil namenjen določenemu področju. Tako smo si ogledali nekatera najnovejša sredstva in tehnologije za:

Skladiščno opremo in proizvodnjo (operativna oprema, kontrola in robotika),

 • ravnanje z blagom in shranjevanje blaga,
 • opremo za pakiranje, tehtanje in merjenje,
 • nakladalna sredstva in tehnologije,
 • tekoče trakove in pripomočke,
 • informacijsko-komunikacijske tehnologije,
 • komisionirne sisteme,
 • sisteme za označevanje in identifikacijo pošiljk,
 • sisteme za e-poslovanje,
 • programsko opremo za načrtovanje in simulacijo proizvodnih in skladiščnih prostorov,
 • programsko opremo za skladiščno poslovanje (WMS itd.),
 • programsko opremo za odpremo in transport (telematika) ter
 • zelene tehnologije (recikliranje, odstranjevanje odpadkov).

Poleg tega so se na sejmu predstavila tudi podjetja, ki delujejo kot tudi zunanji izvajalci (Outsourcing) logističnih aktivnosti, podjetja s področja požarne varnosti, izobraževalna podjetja ter projektantska podjetja s področja logistike. Na področju skladiščne opreme smo se udeleženci lahko med drugim seznanili z avtomatiziranimi visoko regalnimi skladišči, sistemi »pick by voice«, električnimi vozički, ročnimi čitalci črtnih kod ter avtomatiziranimi vozili za manipulacijo z blagom. Podjetje Mobile Industrial Robots ApS je predstavilo avtomatiziran viličar za manipulacijo z transportnimi vozički do 300 kg. Podjetje Serva transport systems pa je predstavilo sistem EVA, ki omogoča popolno avtomatizacijo intra-logistike in temelji na robotiziranem vozilu Ergo Porter. Predstavljena je bila tudi prenovljena »box« paleta, ki je izdelana iz lažjih materialov in jo je mogoče zložiti. Pri tem je mogoče notranjost palete opremiti glede na potrebe naročnika (žepki, penasti nosilci ipd.). Na področju proizvodnje smo opazili, da se vedno več podjetij osredotoča na robotizacijo in ergonomijo delovnih prostorov. Poleg ergonomskih talnih podlog, talnih označb ter pametnih led tabel za v proizvodnjo so bili predstavljeni tudi delovni pulti, ki se prilagajajo višini zaposlenega, poleg tega pa so opremljeni z sistemom »pick by light« (predstavljeni tudi samostojno), ki omogoča hitro iskanje potrebnih sestavnih delov brez napak. Ogledali smo si tudi različne sisteme RFID ter sisteme tekočih trakov, pri tem pa se podjetja posvečajo integraciji sistemov za avtomatizirano tehtanje, merjenje, pakiranje ter branje črtnih kod in odpremo v lastne sisteme tekočih trakov. Predstavljeni so bili tudi sistemi za avtomatizirano pakiranje, pri čimer skušajo podjetja zajeti čim večje število pakirnih področij (od najmanjšega do največjega izdelka). Podjetja pri razvoju zasledujejo kompatibilnost novih pakirnih sistemov z drugimi sistemi, ki so že uvedeni v podjetja. V sklopu proizvodnega dela so bili predstavljeni tudi tablični računalniki ter monitorji, ki so odporni na tekočine, udarce in temperaturne razlike.

Na področju informacijskih rešitev so bili predstavljeni telematski sistemi, sistemi ERP, sistemi za upravljanje s skladišči (WMS), sistemi za načrtovanje in simulacijo proizvodnih ter skladiščnih prostorov, sistemi za podporo e-kanbanu ter sistemi za projektni management. Podjetja se pri razvoju osredotočajo na povezovanje z drugimi informacijskimi sistemi v skladu s trendom prehoda v industrijo 4.0. Tako so bili predstavljeni telematski sistemi in sistemi WMS »v oblaku«, opazen pa je tudi prehod podjetij iz ponujanja enkratnega nakupa tovrstnih sistemov v trend mesečnih naročnin pri tovrstnih sistemih. Izpostaviti velja sisteme za načrtovanje in simulacijo proizvodnih in skladiščnih prostorov. Tovrsten rešitve omogočajo bistvene prihranke in optimalno oblikovanje vnaprej, obenem pa tudi deloma že identificirajo morebitne težave. Tako je podjetje SimulateFirst predstavilo lastni informacijski sistem SimulateFirst, ki omogoča modeliranje, analize, naročanje sestavnih delov, avtomatizacijo, optimizacijo proizvodnih ciklov in proizvodnega procesa ter 3D vizualizacijo. Ob tem se podatki potrebni za različne analize zbirajo »v oblaku«. Podjetje Projektron GmbH pa je predstavilo istoimensko informacijsko rešitev, ki omogoča optimalen proces projektnega managementa. Informacijska rešitev s svojimi funkcijami omogoča nadzor na samim projektom, management dokumentov, management resursov in virov, kontrolo stroškov, določanje nalog posameznikom in spremljanje napredka in še veliko več. Omeniti velja tudi, da so bili na sejmu predstavljeni tudi moderni sistemi za požarno varnost v objektih, predstavili pa so se tudi različni ponudniki izobraževanj, ki se osredotočajo predvsem na izobraževanja s področja vitke proizvodnje (lean). Na sejmu je bilo zaznati tudi večje število kitajskih podjetij, ki so predvsem predstavljala različne pripomočke (gumijasta kolesa ipd.) pri skladiščenju in proizvodnji. Velja pa izpostaviti podjetje China International Marine Containers (CIMC), ki deluje kot zunanji izvajalec logističnih storitev in je predstavilo lastno organizacijo transporta iz Kitajske v Evropo v 15 dneh s pomočjo železniškega transporta.

Z obiskom sejma smo končali v popoldanskih urah in kljub eno dnevnem obisku sejma, polni pozitivnih vtisov odpravili proti Ljubljani. Vzdušje med celotno ekskurzijo je bilo zelo pozitivno, le-tega pa smo nadgradili z živahnimi pogovori, smehom in spoznavanjem en drugega. Strinjali smo se, da je potrebno takšno strokovno ekskurzijo s tako dobrim vzdušjem kmalu ponoviti. V Ljubljano smo prispeli v jutranjih urah 16.3.2017. Preden smo se razkropili se je predsednik Slovenskega logističnega združenja Igor Žula zahvalil podjetju Epilog d.o.o. za brezplačne vstopnice, voznikoma avtobusa za potrpežljivost ob naših željah ter vsem udeležencem za udeležbo in nas povabil na logistični kongres oskrbovalne verige v znanosti in praksi, ki se bo odvijal od 5-7.4.2017 v Portorožu.

Podrobnejše informacije o samem sejmu si lahko ogledate na spletni povezavi:
http://www.logimat-messe.de/en

Slike iz dogodka: 

tloris sejem

Slika 1: Tloris sejma

epilog d.o

Slika 2: Stojnica podjetja EPILOG d.o.o.

slika 4

Slika 4: Robotizirano vozilo za manipulacijo z blagom na tirnicah

slika 5

Slika 5: Prikaz delovanja robotiziranih vozil

slika 3

Slika 6: Prikaz uporabe "DRONA" na praktičnem primeru

slika 7

Slika 7: Prikaz uporabe »drona« na praktičnem primeru v skladiščnih prostorih

slika 12

Slika 8: Slika dela prizorišča na sejmu logimat 2017

slika 6

Slika 9: Prikaz proizvodnih in skladiščnih prostorov s pomočjo 3D očal

slika 7

Slika 10: Okrogla miza na temo sodobnih trgovinskih procesov

slika 9

Slika 11: Prikaz souporabe tekočih trakov in robotov 

slika 10

Slika 12: Prikaz uporabe robota na praktičnem primeru

Slovensko logistično združenje,
Ljubljana, 20.3.2017