Slovensko logistično združenje
Letališka 16 | 1000 Ljubljana T: 01 585 11 88

Skupinska fotografija udeležencev sejma (foto Orbanić)

11. maja smo člani SLZ in GZS obiskali Sejem Transporta i logistike - München 2017. Sejmišče v Münchenu je letos ponovno gostilo, vodilno sejemsko prireditev - Transport logistics 2017. Od torka 9. do petka 12. maja se je v devetih halah in zunanjem platoju, skupne površine 115.000 m2, predstavilo 2.162 razstavljalcev iz 62 držav. Obiskovalcev je bilo 60.000 iz 120 držav. Letos je Slovenija imela svoj samostojen paviljon na sejmišču v hali A4.

Uvodničarji na logističnem kongresu (foto KoKa Press)

5. mednarodni poslovno-logistični kongres »Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2017« je potekal od 5. do 7. aprila v Portorožu. Moto kongresa je bil »Digitalizacija - danes konkurenčna prednost, jutri pogoj za obstoj«. Kongres je svoj mini jubilej obeležil z okrog 150 udeleženci, bogato vsebino in dobro organizacijo ter dostojno predstavil stanje v logistični dejavnosti in nakazal bodoče trende. Kongres sta organizirali Slovensko logistično združenje in Planet GV.

Člani slovenskega logističnega združenja smo se v zgodnjih urah 15.3.2017 odpravili na strokovno ekskurzijo v Stuttgart (Nemčija), kjer se je odvijal sejem Logimat. Sejem je potekal že 15. leto zapored. Na sejmu se je predstavljalo 1384 razstavljavcev (+ 8,1 % glede na leto 2016) iz 36 držav, ki so predstavljali najnovejše tehnologije in sredstva ter trende s področja intra-logistike na 102.100 m2 površin (+ 7 % glede na leto 2016). Sejem je v treh dneh (13 – 15.3.2017) obiskalo 50.187 obiskovalcev (+ 25 % glede na leto 2016). Prevladujoči delež obiskovalcev (52 %) so predstavljale osebe z odločevalskimi pooblastili iz majhnih in srednje velikih podjetij. Približno 42,6 % obiskovalcev je aktivno iskalo možnosti za nakup sredstev in tehnologij na sejmu. 32,8 % obiskovalcev je za obisk sejma prepotovalo več kot 300 kilometrov, ob tem pa je bilo približno 20 % vseh obiskovalcev tujcev. Pri tem je 54,1 % vseh obiskovalcev sejem Logimat označilo kot najpomembnejši sejem v letu na področju intra-logistike.

Slovensko logistično združenje je tudi letos organiziralo konferenco »Keep IT Simple, IT v Logistiki 2016«, s temo »Tehnologije v logistiki«. Konference v Ljubljani se je udeležilo 130 udeležencev. Odprl jo je Igor Žula, predsednik Slovenskega logističnega združenja. Več o vsebini in ciljih konference je povedal Tadej Pojbič, predsednik organizacijskega odbora konference. Poudaril je pomen digitalizacije in novih informacijskih tehnologij za transportna podjetja in vse udeležence v logistični verigi. Nastopajoči predstavljajo najsodobnejše rešitve in vsak ima možnost spoznati trende in rešitve, ki bi ustrezale njegovoi potrebam.

Člani Slovenkega logističnega združenja smo se zbrali na pikniku 15. 9. 2016. V prijetnem okolju Piknik parka Podpeč smo uživali v lepi naravi, prijetni družbi, dobri hrani in pijači. Beseda je tekla o sproščajočih temah, čeprav ni manjkalo tudi resnejših pogovorov. Ujeli smo še zadnje utripe poletja, tako da smo občutili toploto poletnega večera, nekaj kaplic dežja in polno luno na oblačnem nebu.

Naredili smo nekaj fotografij za spomin. Poglejte in uživajte.

Dne 7.7.2016, smo v sklopu dogodka, ki ga je organiziralo Slovensko Logistično Združenje obiskali tovarno Audi v mestu Gyor na Madžarskem. Dogodka se je udeležilo 17 udeležencev. Tovarna na lokaciji na Madžarskem je bila ustanovljena leta 1993 in od takrat naprej so se objekti dograjevali in še danes se podjetje širi, kar potrjujejo tudi trendi kazalnikov poslovanja podjetja Audi Gyor. Namreč, v letu 2014 je znašala vrednost čistih prihodkov od prodaje 7.225.000.000 € in se je v letu 2015 zvišala na 7.900.000.000 € (9,3% letna rast prodaje).

Ogled in predstavitev proizvodnih procesov je bil s strani zaposlenih v Audiju izveden zelo profesionalno. Ogledali smo si tako proizvodnjo avtomobilov, kot tudi proizvodnjo motorjev. Ključni vtisi in dejstva, ki smo jih spoznali tekom ogleda so opisani v nadaljevanju. Takt proizvodnje avtomobilov je 114 sekund – vsakih 114 sekund je proizveden nov avtomobil in temu taktu so prilagojeni vsi podporni procesi. Proizvodnja avtomobilov poteka izključno le za znanega kupca in ne na zalogo. Vsi zaposleni pa imajo velik popust pri nakupu avtomobila znamke Audi.

Poljski logistični kongres 2016 - organizacija

logoPoljski logistični kongres je bienalni dogodek na katerem se zbere okrog 800 ljudi s področja logistike in 64 razstavljavcev iz Poljske ter držav, ki imajo interese na Poljskem, to so predvsem Nemčija, Belgija in Nizozemska. Kongres je organizacijsko in izvedbeno precej podoben našemu kongresu Oskrbovalne verige v znanosti in praksi, s tem da je program precej bolj zgoščen. Začetni in končni del sta plenarni zasedanji, vmesni del pa predstavljajo vzporedna predavanja in predstavitve. Po končnem plenarnem delu drugega dne je prav tako organiziran ogled dobrih praks.

Tretji dan je bil organiziran ELA Research day, ki se je odvijal na lokaciji Poljskega inštituta za logistiko, četrti dan pa je bil posvečen ELA certifikaciji.

Četrti mednarodni logistični kongres »Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2016« je bil letos v Portorožu od 6. do 8. aprila. Slogan je bil: Prihodnost je v sodelovanju. Organizirali so ga Slovensko logistično združenje (SLZ) in Planeta GV. Predstavil je mednarodne in domače dobre prakse na področju sodelovanja med naročniki logističnih storitev. Govorili so o logističnih izzivih, ki jih za logiste prinašajo omejitve pri oskrbi mest. Veliko pozornosti so namenili regulativi v transportu. Poleg domačih strokovnjakov, profesorjev in managerjev, so bili navzoči predstavniki pomembnih evropskih inštitucij in podjetij, ki so predstavili smernice za prihodnost in možnosti za sodelovanje.

Kongres je odprl predsenik SLZ Igor Žula. Pozdravne nagovore pa so imeli Bogdan Potokar iz Ministrstva za infrastrukturo ter mag. Andrej Cah iz Luke Koper (generalnega pokrovitelja). V imenu medijskega partnerja in pokrovotelja Revije Transport&logistika je spregovoril urednik Borut Štajnaher. Izvršni direktor Planet GV, Peter Ribarič je izrekel dobrodošlico vsem prisotnim in zadovoljstvo, da lahko organiziramo takšen kongres. Udeležence je nagovoril tudi Jos Marinus, predsednik European Logistics Association (ELA).

V dveh dneh se je zvrstilo 20 strokovnih predavanj, 3 okrogle mize in več kot 25 odličnih govornikov. Tretji dan pa je bil namenjen ogledu dobrih praks (Luke Koper). Na kongresu je bilo 130 udeležencev.

Prijave na dogodke

05
Okt
Four Points by Sheraton Ljubljana Mons Hotel
Datum: 05 Oktober 2017 , 10:00
IT v logistiki in proizvodnji - "Informacijske rešitve za podporo planiranju proizvodnje"

09
Okt
Stuttgart, Nemčija
Datum: 09 Oktober 2017 , 01:00
Ogled podjetja Mercedes in obisk sejma Motek 2017, Stuttgart

Aktualno

KIS 2017 SLZ napis 2 log proiz 01

Prijava na e-obvestila