Slovensko logistično združenje
Letališka 16 | 1000 Ljubljana T: 01 585 11 88

Člani SLZ in profesorji ter študenti UM Fakultete za logistiko Celje/Krška smo 16. novembra 2017 obiskali podjetje Salus Ljubljana. SALUS je ena vodilnih veletrgovin na področju celovite oskrbe slovenskega trga z zdravili, medicinskimi pripomočki in drugimi farmacevtskimi izdelki. Svoje poslanstvo uresničuje že blizu pol stoletja.

Najprej nas je nagovorilo vodstvo podjetja. Direktor logistike Aleš Cerkvenik pa je v predstavitvi orisal politiko in poslanstvo podjetja, ki temelji na sloganu »Dobro ljudi je najvišju zakon« (Salus populi est suprema lex). Potem se je osredotočil na logistiko in logistični center, ki je zelo sodoben in učinkovit. Ogledate si ga na video predestavitvi

Slovensko logistično združenje je 9. in 10 oktobra organiziralo strokovno ekskurzijo v Stuttgart. Ogledali smo si tovarno Mercedes in sejem Motek. Bili smo skupaj s člani ACS – Slovenskega avtomobilskega grozda.

S ciljem ozaveščanja in nenehno željo po izboljševanju ter deljenju znanja je Slovensko logistično združenje 5. oktobra 2017 organiziralo že tradicionalni brezplačni dogodek Keep IT Simple 2017. Letošnji dogodek je zajel področje informacijskih tehnologij za podporo planiranju v proizvodnji

Že tradicionalno se v začetku septembra člani Slovenskega logističnega združenja zberemo na SLZ pikniku, ki nas je letos že tretjič popeljal iz Ljubljane po Ljubljanici do Podpeči in nazaj. Vabljeni v prihodnje še v večjem številu -  predvsem tisti, ki na SLZ pikniku še niste bili. Ne bo vam žal.

Skupinska fotografija udeležencev sejma (foto Orbanić)

11. maja smo člani SLZ in GZS obiskali Sejem Transporta i logistike - München 2017. Sejmišče v Münchenu je letos ponovno gostilo, vodilno sejemsko prireditev - Transport logistics 2017. Od torka 9. do petka 12. maja se je v devetih halah in zunanjem platoju, skupne površine 115.000 m2, predstavilo 2.162 razstavljalcev iz 62 držav. Obiskovalcev je bilo 60.000 iz 120 držav. Letos je Slovenija imela svoj samostojen paviljon na sejmišču v hali A4.

Uvodničarji na logističnem kongresu (foto KoKa Press)

5. mednarodni poslovno-logistični kongres »Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2017« je potekal od 5. do 7. aprila v Portorožu. Moto kongresa je bil »Digitalizacija - danes konkurenčna prednost, jutri pogoj za obstoj«. Kongres je svoj mini jubilej obeležil z okrog 150 udeleženci, bogato vsebino in dobro organizacijo ter dostojno predstavil stanje v logistični dejavnosti in nakazal bodoče trende. Kongres sta organizirali Slovensko logistično združenje in Planet GV.

Člani slovenskega logističnega združenja smo se v zgodnjih urah 15.3.2017 odpravili na strokovno ekskurzijo v Stuttgart (Nemčija), kjer se je odvijal sejem Logimat. Sejem je potekal že 15. leto zapored. Na sejmu se je predstavljalo 1384 razstavljavcev (+ 8,1 % glede na leto 2016) iz 36 držav, ki so predstavljali najnovejše tehnologije in sredstva ter trende s področja intra-logistike na 102.100 m2 površin (+ 7 % glede na leto 2016). Sejem je v treh dneh (13 – 15.3.2017) obiskalo 50.187 obiskovalcev (+ 25 % glede na leto 2016). Prevladujoči delež obiskovalcev (52 %) so predstavljale osebe z odločevalskimi pooblastili iz majhnih in srednje velikih podjetij. Približno 42,6 % obiskovalcev je aktivno iskalo možnosti za nakup sredstev in tehnologij na sejmu. 32,8 % obiskovalcev je za obisk sejma prepotovalo več kot 300 kilometrov, ob tem pa je bilo približno 20 % vseh obiskovalcev tujcev. Pri tem je 54,1 % vseh obiskovalcev sejem Logimat označilo kot najpomembnejši sejem v letu na področju intra-logistike.

Slovensko logistično združenje je tudi letos organiziralo konferenco »Keep IT Simple, IT v Logistiki 2016«, s temo »Tehnologije v logistiki«. Konference v Ljubljani se je udeležilo 130 udeležencev. Odprl jo je Igor Žula, predsednik Slovenskega logističnega združenja. Več o vsebini in ciljih konference je povedal Tadej Pojbič, predsednik organizacijskega odbora konference. Poudaril je pomen digitalizacije in novih informacijskih tehnologij za transportna podjetja in vse udeležence v logistični verigi. Nastopajoči predstavljajo najsodobnejše rešitve in vsak ima možnost spoznati trende in rešitve, ki bi ustrezale njegovoi potrebam.