Slovensko logistično združenje
Letališka 16 | 1000 Ljubljana T: 01 585 11 88

Ogled podjetja Mercedes in obisk sejma Motek 2017

Slovensko logistično združenje je 9. in 10 oktobra organiziralo strokovno ekskurzijo v Stuttgart. Ogledali smo si tovarno Mercedes in sejem Motek. Bili smo skupaj s člani ACS – Slovenskega avtomobilskega grozda.

Ogled tovarne Mercedes

Prvi dan smo si ogledali tovarno Mercedes v Sindelfingen-u. Najprej smo v prodajnem salonu videli najnovejše modele avtomobilov, maketo prvega vozila Mercedes in drugo kar je tam razstavljeno. Sledil je obisk tovarne. Najprej nam je prijazni vodnik pokazal film o tovarni. Sledil je ogled obrata proizvodnje avtomobila klase E. Tukaj smo videli proces izdelave ogrodja. Potem smo šli v najhrupnejši obrat – prešo – kjer smo videli kako prešajo velike in manjše dele pločevine za avtomobile. Tukaj smo videli tudi logistiko po sistemu JIT in JIS (Just-in-Time in Just-in-Sequence). Sledil je ogled montaže avtomobila serije S. Na koncu smo si ogledali tekoči trak finalizacije avtomobilov te klase in končno kontrolo, kjer smo videli tudi težave, ki nastajajo kadar so na končnih proizvodih napake.

Proizvodnja je v veliki meri avtomatizirana in robotizirana. Delavci so večinoma v nadzoru in pri končni montaži manjših in zahtevnejših elementov. Vse je tudi zelo lepo vizualizirano in dokumentirano, tako za zaposlene, vodstvo in obiskovalce.

Zunanja logistika temelji na cestnem transportu in železnici, ki je speljana do vseh obratov. Notranja logistika temelji na tekočih trakovih, viličarjih, samohodnih vozilih, kranih in robotni tehniki. Komisioniranje pa je še vedno ročno, vendar strogo nadzorovano z lučkami, ki se ugašajo tako na policah kot na transportnem vozičku, kadar je komisioniranje izvedeno skladno z listo.

Sejem Motek

Drugi dan je bil namenjen ogledu sejma Motek. Le ta se je že 36-ič odvijal na sejmišču Stuttgart. Gre za veliki sejem automatizacije (in robotizacije) v proizvodnji in montaži. Sejmišče je obsegalo 7 velikih hal. V eni je bil tudi 11. sejem Bondexpo – sejem tehnologije lepljenja.

Težko je v kratkih črtah opisati, kaj smo videli. Gre za osupljiv splet robotne tehnologije in avtomatizacije, ki je predstavljena v luči digitalizacije in Industrije 4.0. Iz sejemskega časopisa smo razbrali, da je bilo na sejmu 890 razstavljalcev iz 26 držav. Poudarili so, da je tukaj »ves svet avtomatizacije« . Ko človek vidi kam gre digitalizacija, robotizacija in avtomatizacija, se preprosto boji, da bo človek izrinjen iz proizvodnih procesov. Na vse to se je treba hitro pripraviti, tako na ravni družbe, kot na ravni posameznika.

 

LK logo

Prijave na dogodke

03
apr
GH Bernardin, Portorož
Datum: 03 april 2019 , 09:00
Oskrbovalne verige v znanosti in praksi, Portorož

Prijava na e-obvestila

Kliknite za več informacij glede obdelave osebnih podatkov: